Publicatie: 27 november 2020
De afgelopen tijd verschenen in verschillende gemeentes de eerste Transitievisies Warmte (TVW). Gemeentes geven met de TVW invulling aan de afspraak in het Klimaatakkoord van 28 juni 2019, waarin staat dat gemeenteraden een realistisch tijdspad moeten vaststellen waarop wijken van het aardgas gaan. Voor de wijken waarvan de transitie vóór 2030 gepland is, moeten ook de potentiële alternatieve energie-infrastructuren (all-electric, type warmtenet et cetera) bekend zijn. Na de TVW komen de wijkuitvoeringsplannen, waarin in detail wordt bekeken of de keuzes in de TVW daadwerkelijk passen. Dit kan over serieuze investeringen gaan voor woningcorporaties en grote VvE’s. Hoe gaan uw woningen van het gas af en in hoeverre wilt u invloed uitoefenen op de keuzes die worden gemaakt? Nu is het moment om in te stappen en plannen te maken!
Het is belangrijk dit niet op u af te laten komen maar initiatief te nemen, omdat u als vastgoedeigenaar onderdeel bent van de discussie over wat de beste oplossing is om uw woningen van het gas af te halen. En omdat het over serieus veel geld gaat. Ook úw geld.
Zijn de laagste kosten ook het laagst?
De gangbare methode om tot de keuze van een alternatieve energie-infrastructuur te komen is de methode Maatschappelijke Kosten. Daarbij wordt gezocht naar het alternatief met de laagste kosten, waarbij alle kosten die de hele maatschappij maakt bij een alternatief worden meegerekend. De kosten voor de vastgoedeigenaar en de gebruiker zitten hier dus ook in.
Het is echter de vraag of een alternatief met de laagste maatschappelijke kosten ook voor u als vastgoedeigenaar de meest interessante is. Stel bijvoorbeeld, dat de cv-ketels in uw woningen nog zeker 10 jaar mee kunnen, maar de wijkaanpak schrijft voor dat alle woningen overgaan op een warmtenet. Dan moet u die cv-ketels voortijdig afschrijven en dat brengt extra kosten met zich mee.
Invloed uitoefenen
U kunt hier invloed uitoefenen door plannen te maken en mee te praten. Op het moment dat de TVW is vastgesteld (of eerder) gaat de gemeente namelijk een wijkuitvoeringsplan maken voor de energietransitie. Ze doet dat met de belanghebbenden in de wijk. Ook u dus.
Groot verschil tussen de TVW en het wijkuitvoeringsplan: in de TVW kan nog worden volstaan met het alleen adresseren van de verdeling van kosten tussen de verschillende asset owners. Om tot een wijkuitvoeringsplan te komen, moeten hierover specifieke afspraken worden gemaakt. Wie draagt bijvoorbeeld de kosten van het vervroegd afschrijven van de gasleidingen of cv-installaties? Is dat de asset owner of worden ze gedeeld met de andere asset owners (o.a. vastgoedeigenaren, riolering, gasleiding) in de wijk?
Zorg voor inzicht
Om als vastgoedeigenaar voorbereid te zijn op deze discussie (onderhandelingen) is het van belang om zicht te hebben op wat de impact is van de TVW voor uw bezit en specifiek voor het bezit in de betreffende buurt of wijk. Wat kost de overgang naar de duurzame warmtebron? Kan van het gas af gaan ook gekoppeld worden aan andere activiteiten die betekenis hebben voor de eigenaar en huurder? Zijn er alternatieven?
Onderzoek doen
Wij kunnen u hierbij helpen. We voerden bij Alphaplan inmiddels de eerste onderzoeken uit die zicht geven op de impact van de energietransitie op vastgoed. Dit strekt zich uit van het ontwikkelen van een routekaart voor het gehele bezit of analyses van wijken of complexen. Dit soort onderzoeken sluit naadloos aan op onze ervaring van het onderhouden, verbeteren en verduurzamen van bestaand vastgoed.
Heeft u dus vragen? Wilt u weten wat wij kunnen doen om u te helpen? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen u graag meer.