Gepubliceerd: 7 september 2017
Deze moet je niet verwarren met de leegstandswet. De leegstandswet is een nationale wet die regelt dat woningen onder bepaalde voorwaarden aan huurders mogen worden verhuurd zonder dat de volledige wettelijke bescherming van huurders van toepassing is. De wet is bedoeld om tijdelijke leegstand te voorkomen.
De leegstandsverordening bestaat niet. Een leegstandsverordening is een gemeentelijk instrument dat ook speciaal voor de betreffende gemeente geldt. Leegstandsverordeningen zijn dus voor elke gemeente anders. Niet elke gemeente heeft een leegstandsverordening. De leegstandswet ziet vooral op woningen en perkt de rechten van de huurders in. Het helpt de eigenaren.
De leegstandsverordening wordt ook en vaak vooral gebruikt om leegstaande kantoren te beperken. Het raakt vooral de eigenaren. De leegstandsverordening van Amsterdam geldt bijvoorbeeld voor alle kantoren binnen speciaal aangewezen gebieden en voor kantoren van meer dan 5000 m2 in de hele stad. Hij geldt ook voor alle leegstaande woningen in de hele stad Amsterdam. De leegstand mag niet langer dan een bepaalde periode duren. In Amsterdam is dat 6 maanden.
Meldingsplicht. Eigenaren van leegstaand vastgoed, in de genoemde categorieën, moeten dat binnen de vastgestelde periode (Amsterdam 6 maanden) melden bij burgemeester en wethouders. Binnen een vastgestelde periode (Amsterdam 3 maanden) organiseren die een leegstandsoverleg met de eigenaar. Op basis van de uitkomsten van dat overleg geven B&W dan een leegstandsbeschikking af.
De gemeente kan een gebruiker voordragen aan de eigenaar. Tenzij de eigenaar ondertussen al zelf een gebruiker heeft gevonden moet de eigenaar die voorgestelde gebruiker een overeenkomst aanbieden.
De gemeente kan een eigenaar ook dwingen maatregelen te nemen om een gebouw (weer) geschikt te maken voor gebruik, wanneer dat niet (meer) het geval is.
B&W kunnen een bestuurlijke boete opleggen wanneer een eigenaar verzuimt leegstand binnen de gestelde termijn te melden.
Leegstandverordening Amsterdam