Wat is kwaliteitsborging in de bouw
Kwaliteitsborging in de bouw houdt in het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering op een zodanige manier dat het eindresultaat aan de eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) voldoet. In het huidige stelsel toetst de gemeente vooraf de bouwplannen en ziet toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. Onder kwaliteitsborging dragen partijen in de bouw zelf zorg voor het voldoen aan de voorschriften op basis van een instrument voor kwaliteitsborging.
Kwaliteitsborging bouwbesluit
De nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen houdt een nieuw stelsel van kwaliteitsborging in. Voorheen toetsten gemeenten nog of bouwwerken voldeden aan het Bouwbesluit dat tegenwoordig Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) heet. Nu de Wet kwaliteitsborging van kracht is, zijn dat private kwaliteitsborgers. De gedachte achter deze wet is goed, want het doel is om gebouwen beter te maken. De Wet kwaliteitsborging is noodzakelijk, omdat de verantwoordelijkheid voor het voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving voorheen ook al bij de ontwerper en bouwer lag. Voorheen toetste de gemeente, maar werd niet verantwoordelijk voor het voldoen van het bouwwerk. De Wet kwaliteitsborging wijzigt een groot aantal punten in het publiekrechtelijke stelsel. Zo wordt een deel van de bouwwerken Besluit bouwwerken leefomgeving-toets vrij. De overige resterende categorieën bouwwerken worden nu in plaats van een preventieve toets vooraf door het bevoegd gezag, (stapsgewijs) onderworpen aan het nieuwe stelsel waarbij kwaliteitsborgers met behulp van instrumenten voor kwaliteitsborging de bouwkwaliteit toetsen. Het instrument schrijft voor hoe de kwaliteitsborger moet toetsen dat het bouwwerk volgens de regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving wordt gebouwd. Bij oplevering geeft de kwaliteitsborger een verklaring af waaruit blijkt dat ‘een gerechtvaardigd vertrouwen bestaat’ dat het gerealiseerde bouwwerk aan het Besluit bouwwerken leefomgeving voldoet.
Kwaliteitsborging bouwprojecten
De Wet kwaliteitsborging was nodig om een alternatief te vinden voor het het voormalige toezicht op de bouw, de verantwoordelijkheid op de juiste plek te krijgen en om eenduidigheid te krijgen in het beoordelen. Eigenlijk wordt het bouwproces nu met de Wet kwaliteitsborging in twee delen gesplitst; een ruimtelijk deel (toets aan omgevingsplan en -veiligheid) waarvoor de gemeente het bevoegd gezag blijft en een bouwtechnisch deel waarvoor private partijen verantwoordelijk worden. Het bouw- en woningtoezicht zoals gemeenten dat voorheen uitvoerden, wordt met andere woorden een taak van private kwaliteitsborgers. De gemeenten voeren nu – wat gechargeerd – slechts een ‘papieren toets’ uit.
De gemeente blijft verantwoordelijk voor het toezicht op de bestaande bouw en omgevingsveiligheid. De Wet kwaliteitsborging gaat gefaseerd in. Dat houdt in eerst de eenvoudige bouwprojecten en daarna de complexe bouwprojecten.
KOMO Certificering behaald
Op 4 maart 2020 hebben wij het KOMO-certificaat volgens de BRL 5019 behaald en op 10 april 2020 hebben wij de KiK ((KOMO) instrument kwaliteitsborging) licentie ontvangen. Hiermee zijn wij bevoegd om de Verklaring voor het bevoegd gezag, als bedoeld in de Wet Kwaliteitsborging (Wkb), af te geven. Lees meer hierover.